Het is voor de opvoeding van je pup van belang dat je de verschillende fases in de socialisatie kent. Deze "socialisatie fasen" zijn medebepalend voor de ontwikkeling van het gedrag van de hond op latere leeftijd.


We kennen de onderstaande fases

Neonatale fase --> 0-14 dagen. De pupjes slapen, ze drinken bij de moederhond, ze moeten warm blijven. De ogen en oren zijn nog dicht maar ze ruiken wel. Inprenting op soorgenoten en mensen.

Overgangsfase--> 14-20 dagen. De ogen en oren gaan geleidelijk aan open, de pupjes hun motoriek begint zich beter te ontwikkelen. De pups gaan zelfstandig hun behoefte doen. Ze beginnen elkaar te ontdekken en met elkaar te spelen.

Primaire Socialisatie fase--> 4-12 weken. De pups gaan steeds meer van de omgeving ontdekken en gaan aan de omgevingsfactoren wennen. De socialisatie is in volle gang, mensen, dieren, geluiden, voorwerpen, omgeving, alles is nieuw en met alles laten we ze kennismaken. Ze leren hondentaal begrijpen. We leren ze het woord nee, we leren wat hun plaats is, we beginnen met oefeningen, we gaan naar de hondenschool. we starten met zindelijkheidstraining enz. Deze periode kan je nooit meer overdoen.

Secundaire Socialisatie fase--> 12 weken - 6 maanden. We blijven socialiseren, de omgevingsfactoren, mensen en dieren. We spelen spelletjes, wat kan wel en wat mag niet. In deze periode vind wisseling van de melktandjes plaats dus knagen en bijten in voorwerpen. Leer wat ze wel en niet mogen, geef ze iets om te knagen wat van hun is. Tussen de 4 en 8 maanden kunnen ze weer angstig worden, blijf trainen en socialiseren, deze periode gaat weer over.

Adolescentie fase--> 6-14 maanden. De teefjes zullen in deze periode loops worden, kan ook nog later gebeuren. De reutjes gaan langzamerhand hun poot optillen. Er kan een periode van niet luisteren aanbreken. Ga met trainen weer terug naar de basiscommand's en bouw dit langzaam weer verder uit. Ook kan er weer een periode van angst voorkomen, blijf socialiseren en ontdekken. Het is duidelijk dat in deze periode ook rangorde bepaling plaatsvind. Een goede scholing in de voorgaande periode is van essentieel belang. maar blijf hier zeker aan werken.

Volwassenheid--> vanaf ongeveer 14 maanden. We hebben het hier over een gemiddelde. De berner sennenhond ontwikkeld nog even door. We gaan door met aanleren nieuw gedrag en onderouden bestaand gedrag.


Socialisatiecursus


Ga met je pup naar een goede hondenschool en begin met een puppy socialisatie cursus. Werk onder leiding van een instructeur aan de socialisatie van je pup. Niet tijdig socialiseren kan vervelende gevolgen hebben voor het gedrag van de hond in de toekomst. De antistoffen die de pup meegekregen heeft van de moederhond samen met de eerste enting geeft voldoende bescherming. Zorg er wel voor dat je pup op tijd zijn vervolg entingen krijgt. Begin dan ook het liefst al op een leeftijd van 8 weken.


Waar denken we aan bij socialiseren op mensen

Baby´s, kruipend, lopend 0 – 12 maanden. Peuters, kleuters, jongeren , volwassen, mindervalide (rolstoel/rolater/stok enz. Mensen in uniform (postbode, politie enz). Joggers, fietsers, skaters, brommers. Kinderen op het schoolplein. Mensen op straat. Kijk naar uw eigen situatie en voeg voor u zelf onderdelen toe.


Waar denken we aan bij socialiseren op verzorgingshandelingen

Optillen, op tafel zetten. Borstelen en kammen. Wassen, fohnen, waterblazer. Tandjes kijken en poetsen. Zich laten betasten en onder de staart kijken. Oren controleren en reinigen. Op de weegschaal zetten of gaan staan. Voeten en poten optillen. Dierenarts, loop de praktijk eens binnen en weer uit.


Waar denken we aan bij socialiseren op dieren

Vriendelijke volwassen honden ontmoeten, maak gewoon eens een praatje met iemand met een hond. Katten, konijnen, andere huisdieren. Boerderijdieren: koeien, paarden, schapen, kippen enz.. Even met je pup naar een kinderboerderij, wel even vragen of ze i.v.m. socialisatie naar binnen mogen. Er zijn ook dierentuinen waar je met de pup naar binnen mag, huur een bolderwagen want de pup kan niet de hele dag mee lopen.


Waar denken we aan bij socialiseren op geluiden

Menselijke geluiden, deurbel, telefoon, radio, TV enz.. Huishoudelijke geluiden: stofzuiger, afzuigkap, mixer. Klusgereedschap: zaag, boormachine, hamer enz.. Straatgeluiden: auto´s, vrachtauto's, vuilniswagen, trein, lift enz.. Onweer, vuurwerk, vallende voorwerpen, knallen. Bestel een geluids CD en speel die geregeld af.


Socialiseren door op pad te gaan

Wennen aan halsband, riem, tuig. Loop geen trappen met de hond maar laat de hond wel een keer een paar treden lopen, zodat hij weet wat het is. Mee in de auto, laat je hond niet in de auto springen maar til hem op en til de hond er ook weer uit. Of gebruik een loopplank. Mee het openbaar vervoer in, bus, tram, metro, trein. Mee naar de markt. Mee naar de winkel/winkelcentrum. Alleen leren zijn, bouw dit langzaam op.

Bernerkwispel

© 2012, Berner Sennenhonden v.d. Krabbelbuurt. Alle rechten voorbehouden.